• Who We Are
  • What We Do
  • Reports
  • Collaborate With Us
Our Projects

Media: Utusan Borneo Online

 

Section: Economy

KUALA LUMPUR: CIMB Group Holdings Berhad (CIMB Group) meneruskan komitmennya untuk membantu golongan yang memerlukan semasa bulan Ramadan melalui program Harapan Ramadan. 

 

Inisiatif komuniti tahunan ini, yang dipimpin bersama oleh CIMB Islamic dan CIMB Foundation, telah memobilisasikan sumbangan Ramadan terbesar dengan memudahkan pengagihan lebih daripada RM1.8 juta yang memberi manfaat kepada lebih 34,000 individu.

 

Sejajar dengan ulang tahun ke-100 CIMB Malaysia, program Harapan Ramadan akan berlangsung di lebih daripada 100 lokasi di semua negeri di Malaysia, memberi impak kepada komuniti dari kalangan golongan asnaf dan B40, ketua keluarga, ibu tunggal, orang kurang upaya, pelarian, warga emas dan komuniti lain yang memerlukan.

 

Program tahun ini dianjurkan dengan kerjasama enam pertubuhan bukan kerajaan (NGO) dan bertujuan untuk mengagihkan barang-barang penting seperti beras, minyak masak, makanan tin, dan keperluan lain untuk meringankan beban kewangan menjelang bulan puasa dan perayaan yang akan datang. Selain itu, elaun tunai juga disediakan kepada beberapa rumah anak yatim untuk keperluan mereka dan bagi kanak-kanak untuk membeli persiapan raya mereka.

 

"Kami gembira dapat menyambut kegembiraan program Harapan Ramadan ini kerana kami memperluaskan jangkauan ke 100 lokasi di seluruh Malaysia, sejajar dengan ulang tahun ke-100 kami tahun ini. Ia adalah yang paling bermakna sehingga kini kerana kami membolehkan sejumlah 650 kakitangan CIMB untuk menyumbangkan masa mereka sebagai sebahagian daripada program di seluruh negara, mencerminkan matlamat jenama bank kami untuk "Bergerak Bersama Anda"," kata Ketua Pegawai Eksekutif CIMB Islamic dan CIMB Foundation Ahmad Shahriman Mohd Shariff.

 

"Kami terus komited untuk memperjuangkan inisiatif yang menghasilkan impak positif dan bermakna kepada komuniti yang kami berkhidmat, dan berharap untuk bekerjasama dengan rakan kami untuk berkongsi lebih banyak berkat dengan penerima manfaat dan meringankan beban mereka dalam bulan suci ini," tambahnya.

 

Sejak penubuhannya pada tahun 2022, program Harapan Ramadan telah berjaya memobilisasikan lebih daripada RM4.4 juta dalam bentuk dana kepada 83,000 penerima manfaat daripada kalangan komuniti yang memerlukan.

 

Melalui CIMB Islamic, kumpulan ini telah memimpin pelbagai inisiatif untuk komuniti yang memerlukan, sambil menyokong pembangunan jangka panjang golongan  kurang bernasib baik melalui program seperti Program Keusahawanan Taylor's - CIMB Islamic, Program Pengendali Usahawan Rider iTEKAD CIMB Islamic, Program Agropreneur Graduan Melon Manis Terengganu dan CIMB MicroBizReady. 

 

Inisiatif-inisiatif ini bertujuan untuk memberdayakan usahawan B40 yang berpotensi untuk meningkatkan taraf kehidupan mereka dan mencapai potensi penuh mereka dengan menyediakan bimbingan dan latihan untuk memperkayakan kemahiran keusahawanan mereka.

 

Sementara itu, CIMB Foundation berfungsi sebagai lengan tanggungjawab sosial korporat dan filantropik kumpulan, dengan menumpukan kepada empat bidang impak yang merangkumi pendidikan; kesihatan dan kesejahteraan komuniti; pemberdayaan ekonomi serta iklim dan alam sekitar. Secara kolektif, tiang-tiang ini menyumbang kepada impak yang mampan dalam komuniti di sekeliling kita, selaras dengan Matlamat Pembangunan Lestari PBB.


#CIMBFoundation

You may also like